ÖRNEK MAMOGRAFİ RAPORU-BİR MAMOGRAFİ RAPORUNDA OLMASI GEREKENLER



BİLATERAL MAMMOGRAFİ İNCELEMESİNDE;

Bir mamografi raporu aşağıda tanımlanan 5 kısımdan oluşmalıdır.

1. Meme parankim yapısı aşağıdaki 4 gruptan hangisine uyuyorsa meme parankim yapısı tanımlanmalıdır.

• Meme parankimi Tip 1, Yağ dokusundan zengin parankim yapısı (glanduler doku < %25 ) göstermektedir. • Meme parankimi Tip 2, Saçılmış fibroglanduler dansiteler (glanduler doku < %25-50 ) yapısında izlenmektedir. • Meme parankimi Tip 3, Heterojen dens meme yapısı (glanduler doku yaklaşık %51-75 ) göstermektedir. Mammografik duyarlılık düşüktür. Hastanın USG ile de değerlendirilmesi önerilir.
• Meme parankimi Tip 4, Çok dens meme yapısı (glanduler doku > % 75) göstermektedir. Mammografik duyarlılık düşüktür. Bir lezyonu gizleyebilir. Hastanın USG ile de değerlendirilmesi önerilir.

2• Her iki meme cilt, ciltaltı yağ dokuları ve retromammer alanlar doğaldır. Memelerde yer kaplayan kitle lezyonu, asimetrik dansite, yapı distorsiyonu ve patolojik mikrokalsifikasyon saptanmamıştır.

3• Grafiye dahil her iki tarafta benign (ya da malign) radyolojik özellikte aksiller-intramamarian lenf nodları izlenmektedir.


Sonuç kısmında raporda belirtilen en yüksek BIRADS kategorisi belirtilmelidir. örneğin anyı anda BIRADS kategori 2 ve BIRADS kategori 3 tanımlanmışsa sonuç kısmına BIRADS kategori 3 yazılmalıdır.

Sonuç kısmında BIRADS kategori 0, Mamografik değerlendirme yetersiz ise tarama mamografisi sonrası, ek bir mammografik teknik başka bir görüntüleme yöntemi veya,dens meme yapısı nedeniyle eski mammogramlarla karşılaştırmagerektiğinde kullanılmaktadır.

4. SONUÇ: BIRADS kategori 0 (ek tetkike ihtiyaç var)

5. ÖNERİ:
öneriler kısmında, sonuç hangi BIRADS kategorisine uyuyorsa aşağıda da belirtildiği gibi kategroilere uyan öneriler yapılmalıdır.

1. Dens meme parankim alanlarının US ile de değerlendirilmesi önerilir.

BIRADS kategori 1: (Normal mamografi bulguları)
ÖNERİ: Rutin mamografi ile takibi önerilir
BIRADS kategori 2: (Benign mamografi bulguları)
ÖNERİ: Rutin mamografi ile takibi önerilir
BIRADS kategori 3: (Muhtemelen benign mamografi bulguları)
ÖNERİ: 6 ay aralıklarla takibi önerilir
BIRADS kategori 4: (Malignite açısından şüpheli mamografi bulguları)
ÖNERİ: Biyopsi önerilirBIRADS kategori 5: (Büyük olasılıkla malign mamografi bulguları)
ÖNERİ: Biyopsi önerilir
BIRADS kategori 6: (Bilinen malignite )