|
İLK TRİMESTER ULTRASONU
1. Gebelik teyid edilmeli ve gebelik yaşı belirlenmelidir. *** Gestesyonel kese (GK) görülmüş ise yerleşimi belirlenmelidir. Kese yolk kesesi ve embriyo açısından değerlendirilmelidi. baş popo mesafesi (CRL) not edilmelidir. ***CRL gebelik yaşının belirlenmesinde GK çapından daha önemli bilgi verir. *** embriyo ayırd edilmediğinde GK çapı kaydedilmelidir. ***GK çapı 3 otrogonal düzlemde olçülüp ortlaması alınır. ölçüm inner to inner yapılır. ***GK 5 haftalık gebelikte görülür. transvajinal US (TV) de daha erken görülür.
2. Kardiak aktivitenin olup olmadığı rapor edilmelidir. TV de 5 mm lik CRL ile tespit edilebilir.
3. Fetus sayısı belirlenmelidir.
4. Uterus adneksiyel yapılar douglas değerlendirilmelidir.
Transabdomen US da yukarıda tanımlanan oluşumlar görülmüş ise TV US ye gerek yoktur. Ama GK, embriyo, yolk kesesi , kalp hareketleri görülmemişse TV US ilave inceleme yapılmalıdır.
|
|
2. VE 3. TRİMESTER US
1. Fetus kalp aktivitesi, sayısı ve prezentasyonu belirlenmelidir. Normalde dakikada 140-160 vuru arasında olmalıdır. 120 den az 180 den fazla kalp hızı anormal olarak değerlendirilmelidir.
2. Amniotik sıvı hacminin ölçümü yapılmalıdır.
3. Plasentanın yerleşimi görünüşü ve internal servikal os ile olan ilişkisi kaydedilmelidir.
Göbek kordonu tespit edilmeli ve kordondaki damarlar sayılmalıdır.
4. Gebelik yaşı değerlendirilmelidir. ***Bipariatal çap (BPD): talamus ve cavum septum pellicidum düzeyinden ölçülmelidir (dıştan içe ). dolikosefali, brakiosefalik kafalarda kafa çevresi (HC) ölçülmelidir. ***HC : BPD düzeyinden ölçülür. *** FL: 14. haftadan sonra ölçülür. *** Abdominal çap: fetal midenin görüldüğü umblikal venle portal sinüsün bileşkesinden alınarak transvers planda cilt çizgisi boyunca yapılır. fetal ağırlığın tahmin edilmesinde, İUGG, makrozominin belirlenmesinde yardımcı olur.
5. Fetal ağırlık tahmini: BPD, HC, AC, ve FL ölçümleri ile elde edilen sonuçlarla hesaplanabilir. Fetal ağırlık 10. persentilin altına düşerse fetus gebelik yaşı için küçük (SGA) olduğu, 90.persentilin üstüne çıkarsa büyük LGA olduğu düşünülür.
6. Maternal anatomi, uterus ve adneksiyel yapılar değerlendirilmelidir: Fibroidler, ve adneksiyel kitle için değerlendirilmelidir. Serviksin boyu ve şekli değerlendirilmelidir.
7. Fetal anatomik değerlendirme: 18. gebelik haftasından sonra uygun olarak değerlendirilebilir. BAŞ: Serebellum, koroid pleksus, sisterna magna (genişliği 2-10 mm), lateral ventriküller (normali 10 mm den az), falks orta hat yapılar, KALP: toraks içinde olması, 4 odacıklı kalp, OMURGA: ABDOMEN: mide (16. haftada görülmelidir), böbrekler, mesane, anterior abdominal duvar, umblikal kord insersiyonu ve damar sayısı EKTREMİTE
|
KAYNAKLAR:
1. Bilinmesi Gerekenler. Ultrason: William D. Mideeleton.Çeviri editörü: Cengiz Yılmaz. 2008.
2.Birinci Trimester Ultrasonogafi. Cihat Şen ve ark. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Perinatoloji Bilim Dalı, İSTANBUL,Perinatoloji Dergisi 2001; 9(4):201 - 223
3.Obstetrik Ultrasonografi. Doç Dr. Deniz Akata. H.Ü.T.F RADYOLOJİ ABD