DİFÜZYON TENSÖR GÖRÜNTÜLEME VE KLİNİK UYGULAMALAR-devam edecek



-
Directional color encoded map (yön bilgisi veren renk kodlu harita)-beyaz cevher traktlarında abnormal (low) anisotropy,abnormal orientation.
Difüzyon tensör görüntüleme : özellikle  beyaz cevher anatomisi ve varyasyonları hakkında temel fizyolojik bilgilere katkıda bulunurken, tümör cerrahisi öncesi yolak tutulumu ve yaygınlığı konusunda sağladığı bilgi sayesinde postoperatif morbidite ve mortalitenin azalmasını sağlamaktadır.

Doğumdan itibaren yaşla birlikte total su miktarı azalırken, myelinasyon ve yolakların organizasyonu artar. Bu anatomik gelişim sonucu yaşla ADC azalırken, FA artar .

Bunun aksine yaşa bağlı beyaz cevher dejenerasyonu yaklaşık 40 yaş üzerinde başlar. Bu da ADC’de artışa ve FA’da azalmaya neden olur .

  

'Diffusion Tensor Imaging of Cerebral White Matter: A Pictorial Review of Physics, Fiber Tract Anatomy, and Tumor Imaging Patterns.AJNR Am J Neuroradiol 25:356–369, March 2004.' adlı kaynaktan modifiye edilmiştir.

İntraaksiyel tümörlerin değerlendirilmesi:

Düşük evreli glial tümörler daha yüksek, yüksek evreliler daha düşük ADC değerlerine sahiptir.
Temel nedeni artan tümöral hücre yoğunluğunun difüzyonu kısıtlamasıdır. Difüzyon tensör görüntüleme ile tümörün beyaz cevher yolaklarını tutuş özellikleri, yarattıkları anizotropinin kayıp derecesine göre saptanabilir.
 Traktografi haritalarında tümöral dokunun beyaz cevher yolları ile olan ilişkisi ve yayılımı gösterilebilir .


İyi huylu tümör ve metastazlar;

Her hangi bir yıkıma neden olmaksızın çevre beyaz cevher yolaklarında itilmeye neden olurlar. Bu itilme sonrası yolaklar sağlam kalacağından anizotropinin miktarında bir değişim olmaz ve FA normal ya da hafif azalmıştır.Buna karşılık gerek yer ve gerek de yön de değişim olduğundan kodlanan renkte değişiklik olacaktır. 

Ödemde çevre beyaz cevher yolakları arasındaki FA’da belirgin azalma olurken, yer ve yön değişimi olmadığından renkte bir değişiklik izlenmez. 


Glial tümörler:

Erken evrede bile çevresel invazyon gösteren tümörlerdir ve komşu beyaz cevher yolaklarında kısmen ya da tamamen yıkıma neden olabilirler.

İnfiltrasyonda çevre yolaklarda kısmi yıkım olacağından FA’da azalma, yıkılan yolaklara dik difüzyon olacağından yönde değişiklik izlenirken, yer değişimi izlenmez.


 Son evre olan destrüksiyonlarda ise ortamdaki beyaz cevher yolakları tamamen ortadan kalkar ve bu durumda her hangi bir anizotropi olmayacağından belirgin vektörsel data izlenmez .


Peritümöral  DT MRG degerleri (ölçümleri) soliter intraaksiyel metastatık beyin tümörünü gliomalardan ayırımına imkan verir.

İlave olarak tm infiltre ödemi vazojenik ödemden ayırımında olanak sağlar.

-

-Tümör tarafından etkilenmiş beyaz cevher traktlarındaki değişiklikler;-


DTI pattern 1: 
  • normal anisotropy,
  • abnormal location yada orientation.
  • directional color encoded map:reklerin parlaklığı aynı ancak yer değişikliği nedeniyle renkler farklı kodlanabilir.
  • WM tractları  deviedir. Displaced patern
-
-
DTI pattern 2:

  • abnormal (low) anisotropy,
  • normal location and orientation.
  • directional color encoded map:de intensitesinde (renklerin parlaklığında) azalma izlenir.
  • vasogenic edema.
-
DTI pattern 3:

  • abnormal (low) anisotropy,
  • abnormal orientation.
  • hem anisotropy de azalma hem de renklerin parlaklığında azalma izlenir (disruption of WM fiber tract organization). infiltre.
Frontal bölgede solda kistik nekrotik alan içeren T2WI da hiperintens , C+ T1WI: rim seklinde kontrast tutan, FA map:de anizotropinin azaldığı , directional color encoded map (yön bilgisi veren renk kodlu harita):da beyaz cevher traktlarında deviasyona ve intensitelerinde azalma (reklerin parlaklıklarında azalma) buguları izlenen traktların infiltre olduğunu düşündüren kitle lezyon görülmektedir. Kısa asosiasyon fiberleri ile korona radiata ve superior longitudinal fasciculus fiberlerinde deviasyon ve etkilenme (infiltre) dikkati cekmektedir.  
-

























DTI pattern 4:

  • hemen hiç anizotropi izlenmez ( near-zero anisotropy,)
  • traktlar seçilemez :destroyed. destrukte.
-

MS (Multiple skleroz) PLAKLARI:

Myelin  yıkımı ve aksonal zedelenmeye bağlı olarak, normal beyaz cevhere göre daha yüksek ADC ve daha düşük FA gösterir. 

-

--
  
--

EPİLEPSİDE:


Epilepsilerde izlenen yapısal organizasyon bozukluğu, nöronal çatıda bozukluğa neden olur. Bunun sonucu hipokampal sklerozlarda diffüzivitede artış ve anizotropide azalma izlenir. 
-

KONJENİTAL MALFORMASYON-

Yine korpus kallozum agenezisi gibi konjenital malformasyonların gösterilmesinde traktografi yöntemlerinin oldukça etkin olduğu gösterilmiştir
KAYNAKLAR: 1-http://www.dtiatlas.org/ 2-Nöroradyoloji.Manyetik rezonans uygulamaları. Editor:Prof.Dr. İlhan Erden.Türk Manyetik Dezonans Derneği.2006. 3-Tıbbı Görüntüleme Fiziği. Prof. Dr. Orhan Oyar. 2003. 4-http://video.tmrd.org.tr.Ayşe Aralaşmak DTİ anatomi ve uygulamaları. 5-Diffusion Tensor Imaging of Cerebral White Matter: A Pictorial Review of Physics, Fiber Tract Anatomy, and Tumor Imaging Patterns.AJNR Am J Neuroradiol 25:356–369, March 2004. 6-Fiber Tract–based Atlas of Human White Matter Anatomy.Setsu Wakana, MD Hangyi Jiang, PhD Lidia M. Nagae-Poetscher, MD Peter C. M. van Zijl, PhD Susumu Mori, PhDRadiology 2004; 230:77–87. 7-White matter atlases based on diffusion tensor imaging.Susumu Moria,Curr Opin Neurol. 2009 August ; 22(4): 362–369.