KEMİK İNFARKTININ MR BULGULARI



-------

KEMİK İNFARKTININ MR BULGULARI


Kemik infarktları hemen daima  metafizyel yerleşimli olup aynı zamanda epifiz ve diafize de yerleşir. bir kemikte çoklu tutulum varsa steroid tedavisi, sistemik lupus gibi hastalıklar düşünülebilir.

Kemik Enfarktüsün MR görünümü tipiktir. Reaktif  kemik zonu olan T1A da serpinginöz düşük sinyal yoğunluğu ve yüksek sinyal yoğunluğu sarı veya yağlı kemik  iliği merkezi bileşeni ile karakteristiktir.

  

--------
T2 ağırlıklı görüntülerde reaktid kemik zonu hiperintenstir.

Kemik infarktları ayrıca IV Gadolinium  ile hafif kontrast alanları gösterebilir.

Kemik enfarkları klsifiye olduğunda,  T1 ve T2 ağırlıklı görüntülerde düşük sinyal yoğunluğu göstermektedir.   Infarkt arayüzünde iyileşme bulgusu olan fibroblastik reaktif doku ağır T2 ağırlıklı, FS PD- FSE ve STIR da  hiperintenstir. 

--
Subkondral yüzeye bitişik veya  epifiz  infarktları subkondral plakanın zatıflamasına mikro-kırıklara ve  eklem yüzeyi çöküşüne neden olabilir.

Kemik infarktlar MR görüntülerinde enkondrom ayırt edilebilir. T1A da siyah  bir serpinginöz sınır  T2A da hiperintens olması ve yağlı  merkezi bir bölgesi ile enkondromdan ayrılır. 
KAYNAKLAR: 1.Magnetik Rezonans İmaging ortopedics and sports Medicine.David W.Stoller. volüm1.2007 2.İskelet sistemi radyolojisi. Prof.Dr. Esin Emin Üstün.2003.