SNOVYAL OSTEOKONDROMATOZİS




SNOVYAL OSTEOKONDROMATOZİS


Snovyal kandromatasis, sinovyal eklemleri, tendon kılıflarını ve bursaları etkileyen idyapatik bir olaydır. Ekleme ait snovyal membranın intimal tabakasında multipI kıkırdak odaklar ve metaplazi formasyanu ile karakterizedir.

Sinovyal osteokondromatosis terimi ise kıkırdak lezyonun ossifiye olduğu durumlarda kullanılır.
Primer sinovyal kondromatosis nadir görülen bir monoartiküler sinovyal proliferatif bir hastalık olup, en fazla diz tutulumu görülür.
Daha çok yaşlılarda gözlenen sekonder sinovyal kandromatosis ise oldukça yaygın olup tanı, eklem kıkırdağının, eklem yüzlerinden dökülmesi ve sinovyumda yerleşerek büyümesini sürdürmesi ile konulur. 
Erkeklerde kadınlara göre iki katı fazla görülen bu durum çok sıklıkla 3-5, dekadlarda görülür.
 Sıklık sı­ rasına göre tutulan bölgeler; diz, dirsek, ayak bileği, kalça ve omuz eklemleridir
 Bunlar birkaç milimetre­ den birkaç santimetreye kadar değişen ölçülerde olup, herbir lezyonda değişen derecelerde mineralizasyon izlenmektedir. Bazı nodüller su dansitesinde olabilirler. Bu nodüller eklem içinde veya eklem civarında yumuşak doku kitlesi olarak izlenirler.
 Geç safhada birçok serbest cisim bulunur ve sekonder osteaartrilis yaygındır.
KAYNAKLAR: 1.Diz ekleminde sinovyal osteokondromatozis (İki olgu sunumu).Orhan Karsan(1), H. Hakan Yanar(l), Bülent Alparslan(3).Acta Orthop Traumatal Turc 31: 265-268, 1997 . 2. David W. Stoller. MRI Orthopaedics and sports medicine.