COİL LER, TIKAYICILAR (OCCLUDERS), DOLGULAR (PLUGS)



COİL LER, TIKAYICILAR (OCCLUDERS), DOLGULAR (PLUGS)

koiller (coiller)  ,plug ve tıkayıcılar kalıcı mekanik embolik ajanlardır. intimal injuri, trombus formasyonunu tetiklemesi,mekanik oklüzyon mekanizmaları  ile  damarı tıkarlar.
ideal vasküler oklüzyon mataryali;
·        basit dağıtım mekanizması olmalı
·        dağıtımdan sonra migrasyona direnç göstermeli
·        düşük rekanalizasyon oranına sahip olmalı
·        önemli damar yaralanması ve inflamasyona  neden olmamalı
·        damar duvarında güvenli ekspansiyona neden olmalı
·        ucuz olmalı
koiller tromboz oluşturmadığı için pıhtılaşma sistemi bozukluğunda inefektiv olabilir.
Tüm bu materyaller  radioopaktır. platinum koil stainless steel den daha opaktır.

koillerin şekli ve çapları:

Helikal koiller: non anevrizmal uzun damarlarda kullanılır.

Spiral koil : konik şeklinde damarların embolizasyonunda daha uygundur. 

Daha kompleks şekilli koiller:daha kompleks anevrizmal damarlarda kullanılır. örn: intrakranial beryy anevrizmasında kullanılır.



Straight coil: düz koiller: kolonik mesenter gibi küçük damarlarda kullanılır.

Koil çapları: 

Standart koil: 0.035 veya 0.038 inclik dağıtım sistemi ile  kullanılan koillerdir.

Mikrokoil: 0.014 veya 0.018 inclik dağıtım sistemi ile  kullanılan koillerdir.

Koiller 3 özelliği ile verilir.
A 35-4-8 coil: 0.035 inch inner lümen kateter sistemi yoluyla kullanılan, uznluğu 4 cm ve 8 mm çapa sahip olan koildir.


Koilin gönderimi; 

1)stabil kateter pozisyonunu saptama; 
• başlangıçta amaçlanan damar lokazasyonuna ulaşıldığında koil itici ile kateter ucu geçilerek kateter stabilitesi kontrol edilmelir. 
 • kateter pozisyonu hareketli ise o zaman koil atımı in stabildir. 
• stabilite co-axsial kateter sistemi kullanılarak veya daha stabil kateter şekli örneğin reverse curve kateter kullanılarak yapılabilir. 

2. standart kateterler için düz guidewire koil itici kullanılabilir.uzun konik tel kateterin yerinden çıkma riskini azaltabilir. mikro kateterler için özel koil iticiler vardır. mikro koil iticileri sert gövdesi ile birlikte yumusak fleksbl tipe sahiptir. 
3.koilin atımı: 
floroskopi bu asamada elzemdir. 
koil itici ile kateterden atılır.koil atılırken kateter geri tepme eğilimindedir. herhangi bir guide kateter,dağıtıcı kateteri,koil itici sistem dahil kontrol etmek çok önemlidir. 
dağıtıcı kateterde hafif ileri basınç dağıtıcı sistemi stabilize etmede yardımcıdır. 

Eğer koilin çapı doğruysa luplar oluşturmaya başlayacak. doğru çaplı koil iregüler şekilli olarak damar dumarı tarafından kıstırılır.
ilk koil gönderildikten sonraki koiller yuva olusturulmak için yerleştirilir.
yuva daha büyük olduğunda koilin extrusyonu için kateterin hafif geri çekilmesi gerekibilir. 

Eğer kateter güçlü stabil pozisyonunda ise koil hidrostatik injeksiyon ile gönderilebilir.koil katetere yüklendiğinde 1 ml döner vidalı sırınga serum fizyolojik ile doldurularak ilgili pozisyona koil güçlü bir şekilde injekte edilir. 

ilgili pozisyona koil itici ile itilmeden önce kateter içinde multipil koil içeren metot. bu metot büyük hedef damarlarda multipil koile ihtiyaç olacaktır. liQuid metal coiller uzundur.yumuşak koiller yavaş serum fizyolojik ile dağıtımı yapılır.özellikle uzun tortiyos damarlarda bu metot yapılır. 

 Ayrılabilir kilitli koiller :10 cm'den büyük koiller kullanılabilir.fakat koil ve mikro kateter arasında ki sürtünme kullanımı kısıtlayabilir.bu koiller hem konvansiyonel hemde flow-directed mikro kateterlerle kullanılabilir.
Vascular Embolotherapy A Comprehensive Approach kitabından modifiye edilmiştir.
Coaxsial teknik:standart tekniktir.

Scaffold(iskele) tekniği:büyük koil başlangıçta iskelet oluşturmak ve koil yuvasını insa etmek için ki oluşturulur ki daha küçük bobinler yerleştirilebilsin.
bu yöntemde koilin radial force si yüksek olması gerekir ki böylece güvenli kafes pozisyonu olusturabilsin.stainless steel koil iyi seçimdir.sonraki koiller yumusak koil,fibered ,platinum koiller uygun seçimlerdir.

 Anchor(çapa tekniği):koil başlangıçta hedef damarın yan branch 'ına gönderilir.koil dağıtılırken kateter hedef damar içine doğru içine doğru geri çekilir.bu ilk koilin hedef damar içersinde güvenliğini sağlamada yararlıdır.sonraki geri kalan koilin kısmı normal olarak dağıtılır.

 Stent supported enbolizasyon tekniği : geniş boyunlu anevrizmalarda ,fussiform anevrizma ,puceudo anevrizma kullanılan en etkili tekniktir.bu teknikte önce stent anevrizmayı çaprazlayacak şekilde yerleştirir.mikro kateter stentin boşluklarından içine itilir.koilin migrasyonu yada mal pozisyonundan veya miğrasyondan korkmadan başlatılabilir.

Pos embolizasyon anjografisi çekilmelidir.kateter hafif geri çekilmesi gerekir.yeni oluşmuş tronbüşün yerini değiştirmemek için eğer yavas akım teşpit edilirse yeni tronbüs oluşumuna izin vermek için birkaç dk. beklenir ve yeniden anjografi çekilir.eğer gerekli ise oklüzyon sağlanıncaya kadar ilave koil kullanılır.eğer koil için yeterli yuva yoksa veya hasta koagülopatik ise 1 miktar gelfoam kullanılması tavsiye edilir.


Ayrılabilir (çıkarılabilir) koiller: 
Tüm şekil çap ve mataryellerden oluşurlar. coil  teslimat tel bağlı olduğu pozisyonunun oluşturulmasına izin verir ve primer dağıtım öncesi eğer gerekirse geri çekilir.
coil Yerleştirme öncesi konumlandırılması için  geri çekilir. gerekirse öncü tel ilave edilir.
coilin  çıkarılması için çeşitli sistemler vardır.
1.mekanik: core mandril vasitasıyla ya da ya da bir mikro vida vasıtası ile.
2. elektrolitik ve ısı mekanizmaları:



Amplatzer vascular plug (avp): self-expanding nitinol tel örgüdür.
ikinci nesil avp içinde iki bel vardır.
avp 4 -16 mm çaplardadır ve 2 mm'lik artışlarları vardır.

 % 30-50 büyük boyutlu olmalıdır. (örneğin, bir 8-mm lik bir damarda 10 veya 12 mm avp ile embolize olmalıdır).

 5fr guide catheter 4-8 mm avp için 6fr guide catheter 10-12 mm , 8fr guide catheter 14-16 mm avp için gerekir.

AVP guide kateter aracılığı ile 135 cm uzunluğundaki nitinol teli distal ucuna ilştirilmiş mikro vida ile dağıtılır.
 avp Teslimat tel yönünün tersindeki dönüşleri, tarafından serbest bırakılır . Bu bir paslanmaz çelik iskele sistemi oluştururki koilin yuvası inşa edilebilir.
bu durumda koilin distal embolizasyonu engellenmiş olur. 9- 20 mm arasındaki boyutta olanlar 5F inraducer sheath vasıtasıyla dağıtımı yapılır.

Eşlik eden komplikasyonlar ve Bunları en aza indirmek için ilgili stratejileri

Selektif kateter pozisyonu elde edilemiyorsa:

tüm bu aşamada kılavuz kateterler, hidrofilik telleri, ve microcatheters kullanılabilmektedir. hyprophilic teller, mikrotelle, and microcatheterler zor bir damara ulaşma ihtimalini artırır. optimal pozisyonun elde edilememesi halinde daha sonra daha proksimal embolizasyon yapılabilir. ancak bu durum kollateraller için doku hasarı potansiyelini artıracaktır.

Stabil kateter pozisyonu alınamıyorsa:

 Başlangıçta bir kılavuz kateter kullanılmalıdır. catheter ve guide catheterin şeklinin optimize edilmesini sağla. Bu işe yaramazsa farklı bir Erişim noktasından denenmelidir brachial veya femoral yaklaşım gibi.

Yanlış yerleştirilmiş koil:

büyük boy koiller, küçük koiler , ve stabil olmayan kateter pozisyonu nedenleri ile yanlış yerleştirme ortaya çıkar. snare kullanılarak temizlenebilir. ancak bu ek sorunlara neden olabilir ve hatta koil yuvasını yerinden oynatabilir. koil bir soruna neden olmuyorsa daha sonra tek başına bırakılır. 

Kateter dağıtımı sırasında geri itiliyorsa:

Nazik ileri basınç gereklidir.Kateteri stabilize etmek için ikinci bir operatore gerek duyulabilir.

Koilin kateteri tıkaması:

Bu koil-kateter uyumsuzluğunun bir sonucudur. katetrin bükülmesi, king yapması ya da kateterin iç lümeninin partiküler madde ya da coil tarafından hasar görmesi sonucu meydana gelebilir. İlk olarak fluoroskopy ile tıkanıklığın yerini belirlenmelidir. Serum fizyolojik kullanılarak itilmeye çalışılır. Eğer taşıyıcı kateter içinde bir bükülme varsa,itici tel üzerindeki baskıyı hafifçe ileri doğru sağlarken dağıtıcı kateteri hafifçe geri çekin.

 Koagülopatik hasta: 

Thrombus oluşumu koil embolizasyonu sırasında meydana gelmektedir . eğer hasta koagülopatik ise bu vuku bulmayabilir. Önce koil yuvası oluşturulur sonra gelfoam embolize edilir. tekrar koillenir.koiller gelfoamın distal embolizasyonunu önler. Temizleme için heparinize olmayan salin kullanmayı unutmayın.

 Özet:

  • Planı, plan ve plan tekrar plan yapın.
  •  Iyi anjiyografik görüntüleri ayrıntı anatomi ve patoloji tespiti için yapın .
  •  Embolizasyon sahasını seçin. 
  • Stabil kateter pozisyonundan emin olun. 
  • Uygun koiller ve uygun dağıtım yöntemini seçin. Tamamlama anjiyogram ile kontrol edin.
KAYNAKLAR:
1.Transcatheter embolisation and theraphy. D.O.Kessel 2010.
2. Vascular Embolotherapy A Comprehensive ApproachJ. Golzarian S. Sun · M. J. Sharafuddin (Eds.). 2006.
3.www.cookmedical.com