TRANSREKTAL ULTRASON EŞLİĞİNDE PROSTAT BİYOPSİSİ-Hazırlık Aşamasında

















PROSTAT BİYOPSİ REÇETESİ

1. Cipro 500 mg tablet DIB (bir)
S: 2x1 (işlemden 2 gün önce işlemden sonra ise tabletler bitinceye kadar)

2. İespor 1 g IM Flakon DIB (bir) ya da Novocef 1 g flk IM DIB (bir)
S: işlemden bir saat önce IM yapılır.

3. Libalaks lavman DIIB (iki)
S: tetkikten yarım saat önce rektal yoldan ikisi de kullanılacak

4. prezarvatif iki adet
S: işlem sırasında

5. 18 G 25 cm prostat biyopsi iğnesi
S: işlem sırasında

6: 22 G 25 cm ya da 20 cm chiba iğnesi (proba göre)
S: işlem sırasında (işlem öncesi anestezi uygulamak amaçlı)

7. Aritmal ampul 20 mg /ml DIB (bir) ya da citanest flk DIB (bir)
S: 1/10 oranında SF ile sulandılarak (aritmal için)
S: maksimum 5-10 ml yi 20 ml SF e tamamlayıp apek ve taban kısımlarına verilir.






Libalaks lavman:Fistül ve hemoroid vakalarında kontrendikedir. Ayrıca anorektal bölgede gerçekleştirilen cerrahi girişimlerden sonra, akut apandisit, tifo, barsağın diğer iltihabi hastalıkları ve kanamalarında kullanılmamalıdır.

Önerilen şekilde kullanımda yan etki görülmemektedir.Doktor tarafından başka şekilde önerilmedikçe genellikle erişkinlerde bir bütün tüp, rektal yoldan uygulama yeterli olmaktadır. Rektal uygulama sırasında kanül kullanılmalıdır.

Prostat Biyopsisi öncesi hastanın Asprin ve benzeri herhangi bir ilaç kullanmaması kullanıyorsa ilacını 1 hafta süre ile kesmesi biyopsi öncesi tek hazırlıktır.

Hasta biyopsi sabahı kahvaltısını yapabilir, devamlı kullandığı ilaçlar varsa (Asprin ve benzeri hariç) bunları alabilir. Biyopsi öğleden sonra ise öğlen yemek yiyebilir.

Biyopsi işlemi hastanın rektumdan yapılır. hastaya kalçadan antibiyotik enjeksiyon yapılarak biyopsi sonrası gelişebilecek bir enfeksiyon riski azaltılmıya çalışılır. Biyopsi sonrası hastaya doktorun reçete ettiği antibiyotik ilaçla tedaviye devam edilir. Bu tedaviye rağmen çok ender de olsa ateş yükselebilir. Ateş 24-48 saat içinde 38.5 dereceyi geçerse mutlaka doktor ile irtibat kurulmalıdır Bu durumda doktorun kontrolü altında daha kuvvetli antibiyotikler ile yapılabililir.

Biyopsi sonrası bir hafta süreyle idrarda ve büyük abdeste, menide ise 3 ay sürebilen kan olabilir, kanama kendiliğinden geçer, tedavi gerektirmez.

Hasta işeyememesi durumunda hemen doktoruna başvurmalıdır.

konu ile ilgili yazı devam edecek



Kaynaklar:
1.Hodge KK, McNeal JE, Terris MK, Stamey TA. Random systematic versus directed ultrasound guided transrectal core biopsies of the prostate. J Urol 1989.
2. Chang JJ, Shinohara K, Bhargava V, Presti JC Jr. Prospective evaluation of lateral biopsies of the peripheral zone for prostate cancer detection. J Urol 1998
3.www.ilacrehberi.com