İnvaginasyon









  • İnvaginasyon:
    Yandaki tabloda erişkinlerde invaginasyon nedenleri gösterilmiştir.








  • Tanım: Proksimaldeki barsak segmentinindistal barsak segmenti içerisine teleskop benzeri girmesine invaginasyon denir. Mekanik obstrüksiyone ve barsakla birlikte sürüklenen mezenterdeki damarlar obtrükte olduğu için intestinal iskemiye yol açar.
    Lokalizasyon:%75-95 ileokoliktir.Azalan sıklıkla: ileoilel,kolokolik.
    Kısa segment olanlar gennellikle obtrüksiyona neden olmazlar.Eğer sürükleyici bir nokta yoksa genellikle kendini sınırlarlar.
    Uzun segment invaginasyon obtrüksiyona neden olur.
    Target sign:invaginasyonun erken evresini gösterir.
    Sausage-shaped mass (sucuk şeklinde kitle):tabakalı patern olup geç faz bulgusudur.
    Ayırıcı tanıda:primer barsak tümörü,metastaz, lenfoma,meckel divertikülü ile yapılmalıdır.
    Tedavi:Kısa segment ve nonobtrükte invaginasyonlar sıklıkla adultlarda görülür ve tedaviye gerek yoktur. obstrükte invaginasyonlar US de invagine kesimde sıvı hapsi yoksa ve Doppler US de normal kanlanması olan hastalarda US ya da floroskopi eşliğinde redüksiyon denenir.
    .
    Yandaki resimlerde ve şematik resimde:
    (Resmi büyük görmek için resmin üzerine tıklayın). Üst taraftaki resim invagine barsak segmentinin transvers,ortadaki resim longitudunal, alt taraftaki resimde longutidinal görünümünü göstermektedir.İntussuscipiens (distal segment) :mavi oklar,gastrointestinal traktın invaginasyonlu segmenti(intussusceptum=proksimal segment) (kırmızı ok) ,invagine segmentin mezentei ve damarları: körvilneer siyah ok,