DİZ ARTİKÜLER KARTİLAJININ DEĞERLENDİRLMESİNDE T2 MAPPİNG (HARİTALAMA) YÖNTEMİ




DİZ KIKIRDAK YAPILARININ  DEĞERLENDİRLMESİNDE T2 MAPPİNG (HARİTALAMA)

Manyetik rezonans ( MR ) görüntüleme dizin  travmatik veya dejeneratif kıkırdak lezyonlarının değerlendirilmesinde en önemli görüntüleme yöntemidir . Bu tür lezyonların tespiti ve cerrahi etkilerinin izlenmesi için güçlü bir non-invaziv bir araçtır . Bu amaçlar için kullanılan özel MR görüntüleme teknikleri morphologic veya kompozisyon değerlendirme için kullanışlılığını göre iki geniş kategoriye ayrılabilir . Diz kıkırdak , standart spin-eko ( SE ) ve gradyan eko ( GRE ) dizileri , hızlı SE dizileri ve üç boyutlu SE ve GRE dizilerinin yapısını değerlendirmek için kullanılabilir. Bu teknikler diz eklem kıkırdağı içinde morphologic  kusurlarını  tespit için kullanılır (Yandaki tablo).
  


Diz kıkırdak matris kolajen ağı ve proteoglikan içeriğini değerlendirmek , gadolinyum - gelişmiş kıkırdak MR görüntüleme ( veya gecikmiş kontrastlı MRG ) , T1R görüntüleme , sodyum görüntüleme ve difüzyon ağırlıklı görüntüleme , T2 haritalama , gibi kompozisyon değerlendirme teknikleri mevcuttur (Yukarıdaki tablo) . Bu teknikler kıkırdak değişikliklerin karakterize etmek için kullanılabilir.



Resim 1: A: normal patellar kartilaj;kollojen konsantrasyonu ve su miktarının homojendağılımı izlenmektedir.Bu görünüm farklı t2 değerlerinde renk olarak kodlanmıştır. B: osteoartritli hastaya ait pateller kartilaj:su ve kollojen konsantrasyonunun heterojen dağılımı azalmış kollojen , artmış sıvı birikimi (artmış t2 değri) ve kondral defekt (kırmızı ok) izlenmektedir. 












Resim 2: A: PD sagital kesit diz MR tetkiki. B; t2 mapping görüntüsü: t2 değreinin heterojen dağılımı gösteren farklı homojen olmayan renk dağılımı izlenmektedir. kartilajın infrior-anterior kesimlerinde t2 değerinde artmayı temsil eden ve erken dejenerayon alnı ile uyumlu kırmızı renk kodlaması izlenmektedir.
Bu yazıda T2 mapping yöntemi anlatılacaktır.
T2 mapping, Hiyalin eklem kıkırdağında  su molekülleri arasında ve su molekülleri ile  çevresindeki makromoleküller arasındaki etkileşimleri yansıtan ve kıkırdak matris değişikliklere son derece duyarlıdır. Böylece, T2 ,mapping hidrasyon değişiklikleri  neredeyse  kollajen konsantrasyonu ile eşdeğerdir.
Normal kartilajda  regional ve  zonal farklılıklar kollojen matrikste çeşitli T2 değerlerinde görülür. t2 nın kartilajdaki uzaysal dağılımının ölçümü kartilaj hasarı ile doğru orantılı olan suyun artmış ve azalmış alanlarını gösterir (Resim 1).

Routine MR imaging cartilage T2 değiişikliklerini subjective gösterirken  quantitative T2 mapping renkli yada grisklala haritasıya objektif data sağlar .T2 haritalama kartilajdaki  erken evre dejenerasyon alanlarını  (kollajen matriksin erken bozulması) saptamada kullanışlıdır ki t2 ağırlıklı incelemeye göre  normal kartilajdan daha yüksektir (Resim 1,2).


T2 nin artması sıklıkla en sık  cartilage hasarına eşlik eder. fiziksel aktivite de t2 değerinin üzerine etkisi vardır (Resim1-2).

T2 maps kartilaj tamirinin takibinde de kullanışlıdır.
T2 haritalama, çoğu klinik MR görüntüleme sistemlerinde nispeten kolay uygulanabilir, T2 mapping ve kantitatif T2 olarak kullanılabilir.
tipik olarak multieko SE tekniği kullanılmaktadır. sinyal seviyeleri, bir veya daha fazla decaying exponentials olarak monte edilmiştir.birden fazla T2 değerinin örnekleme alanında olup olmadınğının tespitine bağlıdır( farlı TE değerleri kullanark , örneğin 16.5, 33, 49.5, 66, 82.5 milliseconds). color map  t2 relaksasyon zamanlarını göstririr.

Normal cartilage da T2 yaklaşık  35 -70 ms (1.5T MRI) ve 30-70 ms (3T MRI) dizde
,ve  30-40ms ( 3T MRI) kalçada hesaplanan değerlerdir.

Anormal T2 artışı yaşlı  population ve   osteoarthritli hastalarda görülür. 
KAYNAKLAR: 
1-Articular Cartilage in the Knee: Current MR Imaging Techniques and Applications in Clinical Practice and .Research.Michel D. Crema and et al. RadioGraphics 2011; 31:37–62 
2- Quantitative T2 Mapping of Knee Cartilage: Differentiation of Healthy Control Cartilage and Cartilage Repair Tissue in the Knee with Unloading— Initial Results. Tallal C. Mamisch , MD Radiology: Volume 254: Number 3—March 2010.
 3- Felson DT. Osteoarthritis of the knee. N Engl J Med 2006;354(8):841–848. 
 4- Gold GE, Chen CA, Koo S, Hargreaves BA, Bangerter NK. Recent advances in MRI of articu- lar cartilage. AJR Am J Roentgenol 2009;193(3): 628–638. 
 5- Gold GE, McCauley TR, Gray ML, Disler DG. What’s new in cartilage? RadioGraphics 2003;23(5): 1227–1242. 1.