|
SNOVYAL OSTEOKONDROMATOZİSSinovyal osteokondromatosis terimi ise kıkırdak lezyonun ossifiye olduğu durumlarda kullanılır. Primer sinovyal kondromatosis nadir görülen bir monoartiküler sinovyal proliferatif bir hastalık olup, en fazla diz tutulumu görülür. Daha çok yaşlılarda gözlenen sekonder sinovyal kandromatosis ise oldukça yaygın olup tanı, eklem kıkırdağının, eklem yüzlerinden dökülmesi ve sinovyumda yerleşerek büyümesini sürdürmesi ile konulur. Erkeklerde kadınlara göre iki katı fazla görülen bu durum çok sıklıkla 3-5, dekadlarda görülür. Sıklık sı rasına göre tutulan bölgeler; diz, dirsek, ayak bileği, kalça ve omuz eklemleridir Bunlar birkaç milimetre den birkaç santimetreye kadar değişen ölçülerde olup, herbir lezyonda değişen derecelerde mineralizasyon izlenmektedir. Bazı nodüller su dansitesinde olabilirler. Bu nodüller eklem içinde veya eklem civarında yumuşak doku kitlesi olarak izlenirler. Geç safhada birçok serbest cisim bulunur ve sekonder osteaartrilis yaygındır. |
SNOVYAL OSTEOKONDROMATOZİS
KONJENİTAL BLOK VERTEBRA
- |
KONJENİTAL BLOK VERTEBRAKonjenital blok vertebrada yükseklik akkiz blok vertebradan daha fazladır. ara yerde rudimenter disk aralığı bulunur. ve önde vertebral konveksite barizdir. Resimde c3-c4 'ün füzyonu na bağlı özellikler izlenmektedir. Önde konveksite artmış ve rudimenter disk aralığı (yeşil ok) dikkati çekiyor. |
Dyke-Davidoff-Masson sendromu (DDMS)
|
Dyke-Davidoff-Masson sendromu (DDMS)Genellikle fetal veya erken çocukluk döneminde gelişmekte olan beyin hasarının ölçününe bağlı olarak gelişen bir serebral hemisfer (hemiatrophy) atrofi veya hipoplazisi anlamına gelir. klinik durum beyin hasarının tututlumuna bağlı değişkendir.sıklıkla tekrarlayan nöbetler, fasiyal asimetri, kontralateral hemipleji, mental retardasyon veya öğrenme güçlüğü, konuşma ve dil bozuklukları görülür. Şizofreni gibi duyu kaybı ve psikiyatrik belirtileri nadiren rapor edilmiştir (Resim A, B). |
|
Tipik radyolojik özellikleri:
Sendromu ergen ve erişkinlerde tespit ediir.Ancak, aynı zamanda çocuklarda görülebilir |
DİZ ARTİKÜLER KARTİLAJININ DEĞERLENDİRLMESİNDE T2 MAPPİNG (HARİTALAMA) YÖNTEMİ
|
DİZ KIKIRDAK YAPILARININ DEĞERLENDİRLMESİNDE T2 MAPPİNG (HARİTALAMA)
Manyetik rezonans ( MR ) görüntüleme dizin travmatik veya dejeneratif kıkırdak lezyonlarının değerlendirilmesinde en önemli görüntüleme yöntemidir . Bu tür lezyonların tespiti ve cerrahi etkilerinin izlenmesi için güçlü bir non-invaziv bir araçtır . Bu amaçlar için kullanılan özel MR görüntüleme teknikleri morphologic veya kompozisyon değerlendirme için kullanışlılığını göre iki geniş kategoriye ayrılabilir . Diz kıkırdak , standart spin-eko ( SE ) ve gradyan eko ( GRE ) dizileri , hızlı SE dizileri ve üç boyutlu SE ve GRE dizilerinin yapısını değerlendirmek için kullanılabilir. Bu teknikler diz eklem kıkırdağı içinde morphologic kusurlarını tespit için kullanılır (Yandaki tablo).
|
Diz kıkırdak matris kolajen ağı ve proteoglikan içeriğini değerlendirmek , gadolinyum - gelişmiş kıkırdak MR görüntüleme ( veya gecikmiş kontrastlı MRG ) , T1R görüntüleme , sodyum görüntüleme ve difüzyon ağırlıklı görüntüleme , T2 haritalama , gibi kompozisyon değerlendirme teknikleri mevcuttur (Yukarıdaki tablo) . Bu teknikler kıkırdak değişikliklerin karakterize etmek için kullanılabilir.
|
|
Resim 1: A: normal patellar kartilaj;kollojen konsantrasyonu ve su miktarının homojendağılımı izlenmektedir.Bu görünüm farklı t2 değerlerinde renk olarak kodlanmıştır. B: osteoartritli hastaya ait pateller kartilaj:su ve kollojen konsantrasyonunun heterojen dağılımı azalmış kollojen , artmış sıvı birikimi (artmış t2 değri) ve kondral defekt (kırmızı ok) izlenmektedir.
Resim 2: A: PD sagital kesit diz MR tetkiki. B; t2 mapping görüntüsü: t2 değreinin heterojen dağılımı gösteren farklı homojen olmayan renk dağılımı izlenmektedir. kartilajın infrior-anterior kesimlerinde t2 değerinde artmayı temsil eden ve erken dejenerayon alnı ile uyumlu kırmızı renk kodlaması izlenmektedir.
|
Bu yazıda T2 mapping yöntemi anlatılacaktır.
T2 mapping, Hiyalin eklem kıkırdağında su molekülleri arasında ve su molekülleri ile çevresindeki makromoleküller arasındaki etkileşimleri yansıtan ve kıkırdak matris değişikliklere son derece duyarlıdır. Böylece, T2 ,mapping hidrasyon değişiklikleri neredeyse kollajen konsantrasyonu ile eşdeğerdir.
Normal kartilajda regional ve zonal farklılıklar kollojen matrikste çeşitli T2 değerlerinde görülür. t2 nın kartilajdaki uzaysal dağılımının ölçümü kartilaj hasarı ile doğru orantılı olan suyun artmış ve azalmış alanlarını gösterir (Resim 1).
Routine MR imaging cartilage T2 değiişikliklerini subjective gösterirken quantitative T2 mapping renkli yada grisklala haritasıya objektif data sağlar .T2 haritalama kartilajdaki erken evre dejenerasyon alanlarını (kollajen matriksin erken bozulması) saptamada kullanışlıdır ki t2 ağırlıklı incelemeye göre normal kartilajdan daha yüksektir (Resim 1,2). T2 nin artması sıklıkla en sık cartilage hasarına eşlik eder. fiziksel aktivite de t2 değerinin üzerine etkisi vardır (Resim1-2). T2 maps kartilaj tamirinin takibinde de kullanışlıdır. T2 haritalama, çoğu klinik MR görüntüleme sistemlerinde nispeten kolay uygulanabilir, T2 mapping ve kantitatif T2 olarak kullanılabilir. tipik olarak multieko SE tekniği kullanılmaktadır. sinyal seviyeleri, bir veya daha fazla decaying exponentials olarak monte edilmiştir.birden fazla T2 değerinin örnekleme alanında olup olmadınğının tespitine bağlıdır( farlı TE değerleri kullanark , örneğin 16.5, 33, 49.5, 66, 82.5 milliseconds). color map t2 relaksasyon zamanlarını göstririr. Normal cartilage da T2 yaklaşık 35 -70 ms (1.5T MRI) ve 30-70 ms (3T MRI) dizde ,ve 30-40ms ( 3T MRI) kalçada hesaplanan değerlerdir. Anormal T2 artışı yaşlı population ve osteoarthritli hastalarda görülür. |
KAYNAKLAR:
1-Articular Cartilage in the Knee: Current MR Imaging Techniques and Applications in Clinical Practice and .Research.Michel D. Crema and et al. RadioGraphics 2011; 31:37–62
2- Quantitative T2 Mapping of Knee Cartilage: Differentiation of Healthy Control Cartilage and Cartilage Repair Tissue in the Knee with Unloading— Initial Results. Tallal C. Mamisch , MD Radiology: Volume 254: Number 3—March 2010.
3- Felson DT. Osteoarthritis of the knee. N Engl J Med 2006;354(8):841–848.
4- Gold GE, Chen CA, Koo S, Hargreaves BA, Bangerter NK. Recent advances in MRI of articu- lar cartilage. AJR Am J Roentgenol 2009;193(3): 628–638.
5- Gold GE, McCauley TR, Gray ML, Disler DG. What’s new in cartilage? RadioGraphics 2003;23(5): 1227–1242.
1.
TÜM AŞAMALARI İLE KARDİAK MR TEKNİĞİ_1_KALBİN POZİSYONLARINI ELDE ETME
|
TÜM AŞAMALARI İLE KARDİAK MR TEKNİĞİ_1_KALBİN POZİSYONLARINI ELDE ETMEFaz dizilimli koil kullanılır. KARDİAK MR 'IN ÇEKİM AŞAMALARI aşamaları:
|
Localizer sekanları
|
1.LOCALİZER: NORMAL PLOT GÖRÜNTÜ:standart aksiyel , koronal, sagital düzlemde.TRUFİ _LOC_MULTİ _İPAT sekansı ile plotlar alınır.
REGİON:KALP: PROGRAM: -EZAM:Localizer -BEAT_ TRUFİSP İPAT TRUFİ _LOC_MULTİ _İPAT TRUFİ_2 CHEMBER_İPAT TRUFİ_4 CHEMBER_İPAT TRUFİ_SHORT AXİS_İPAT Doğru sanralizasyon için santralizasyon (TRUFİ _LOC_MULTİ _İPAT@c) plotu alınır (kalbi 3 plandada ortalayan).Localizer çizgileri geldiğinde "fizyo" dan set edilir(kalp atımına göre EKG gating yapabilmesi için). Yukarıdaki sekanların hepsinde nefes tutturulur (adam kafası resminin olduğu sekanlarda). Nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur (Ekspiryum sonunda). Merkezleme plotu alınır (resim). Sonra kendine özel olan localizer pozisyonları ayarlanır. |
|
A. 2 chember (2 oda, sol ventrikül uzun aks,vertikal uzun aks): Alttaki resimDüz aksiyel görüntü üzerinden sol ventrikül ve sol atriumu aynı anda görecek ve septuma parelel olacak şekilde localizer çizgisi (üsteki resim) konduktan sonra her defasında 'perpendiküler'yani cihazın tam dik kesmesi için yapılır."physio"dan set edilir nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve sekans gönderilir. Sol ventrikül 2 oda görüntüsü:
|
|
B. 4-chember: Horizontal uzun aks :Alttaki resim.İki chember (oda) görüntüsü üzerinden 4-chember görüntü alınması için loc çizgisi 2 odadı dik kesecek şekilde yerleştirilir ( yandaki resim) Sağ tıklanıp perperdiküler yapılır. "physio"dan set edilir nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve gönderilir. 4-chember (oda, yalancı 4 oda): Horizontal uzun aks
Gerçek 4 oda:
kısa aks görüntülerden kalbin akut açısı ve papiller kas arasından gececek şekilde localizer çizgisi ayarlandığında elde edilir.
|
- |
C. Short axis (kısa aks,stack):Alttaki resim.4_chember (oda) görüntüsü üzerinden sağ ve sol ventrkülü boydan boya kesecek şekilde loc çizgisi ayarlanır ( yandaki resim). Çekimin en önemli sekansıdır (ventriküler fonksiyon hesaplama, ejeksiyon fraksiyonu vs). Orta septaya dikey olacak şekilde tüm ventrikülleri kesecek şekilde ayarlanır (apeksten basise kadar). Sağ tıklanıp perperdiküler yapılır "physio"dan set edilir. Nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve sekans gönderilir.LV dairesel şekilde RV onu çevreleyen ay şeklinde görülür. Bu kesitlerde MK ve TK görülebilir. Short axis (kısa aks):
|
|
D. 3_ chember (3 oda) (sol ventrikül çıkış yolu uzun aksı"LVOF", aortik outflow,LV inflow): Alttaki resim.short axis üzerinden sol ventrikülün bittiği aortanın çıktığı düzeye gelinir ve ikisine paralel olacak şekilde (yandaki resim) Loc çizgisi yerleştirilir. açılar bazen tutmayabilir eğer tutmazsa tekrar tekrar loc denenir. Eğer doğru açı yakalandıysa eğer 4 oda da ve 2 odadda tam ortadan kesiyorsa doğru açı yakalanmış demektir. Sağ tıklanıp perperdiküler yapılır "physio"dan set edilir. Nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve sekans gönderilir. 3_ chember (3 oda) (sol ventrikül çıkış yolu uzun aksı"LVOF", aortik outflow):
|
|
E. Sağ ventrikül 2 oda:Düz aksiyel görüntü üzerinden sağ ventrikül ve sağ atriumu aynı anda görecek ve septuma parelel olacak şekilde (yandaki resim) localizer çizgisi konduktan sonra her defasında 'perpendiküler'yani cihazın tam dik kesmesi için yapılır. "physio"dan set edilir nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve sekans gönderilir. Sağ ventrikül 2 oda (RV inflow): • Sağ ventrikül duvarı • TK • RA (sağ atrium) görüntülenir. |
|
F. Sağ ventrikük outflow (RVOT):Aksiyel planda klavuz görüntüler üzerinden pulmoner arterin görüldüğü yer belirlenir.pulmoner kapak düzlemini ve pulmoner arteri ikiye bölen düzlem planlandığında elde olunur. |
|
G. Mitral ve triküspit kapak:görüntülemek istediğimiz kapağa parelel olacak şekilde 4 oda ve 2 oda görüntülerden ilgili kapak seviyelerinden gececek şekilde localizer çizgisi konduktan sonra her defasında 'perpendiküler'yani cihazın tam dik kesmesi için yapılır. "physio"dan set edilir nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve sekans gönderilir. |
|
H. Aort kapağı:Görüntülemek istediğimiz kapağa parelel olacak şekilde 3 oda görüntülerden ilgili kapak seviyelerinden gececek şekilde localizer çizgisi konduktan sonra her defasında 'perpendiküler'yani cihazın tam dik kesmesi için yapılır. "physio"dan set edilir nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve sekans gönderilir. koronal LVOT:rutinde çok uygulanmaz. |
TÜM AŞAMALARI İLE KARDİAK MR TEKNİĞİ_2_HAZIRLIK AŞAMASINDA
|
TÜM AŞAMALARI İLE KARDİAK MR TEKNİĞİ_2_HAZIRLIK AŞAMASINDA
|
|
2. FUNCTİON (FONKSİYON):Cine görüntüleme: *Yüksek zamansal rezolusyon *Yüksek kontrast rezolüsyon 1. Klasik ventriküler hesaplama 2. 4D ventriküler hesaplama 3. Segmental duvar hareketlerinin değerlendirilmesi • Normokinetik:en az %50 kalınlık farkının oluşması beklenir. • Hipokinetik: %50 kalınlık farkından az. • Akinetik:anlamlı hareket yoktur. • Diskinetik:ters hareket varsa 4. Kardiak fonksiyon 5. Valvüler fonksiyon 6.Semikantitatif değerlendirme:
NORMAL KARDİAK
ÖLÇÜMLER:
Sol ventrikül end
diastolik volüm (EDV)
·
Erkeklerde ortalama 114 .9 ml (üst limit 169 mililitre)
·
Kadınlarda 84 mililitre (üst limit 116 mililitre)
Sol ventrikül end
sistolik volüm (ESV)
·
Erkeklerde 36. 3 mililitre (üst sınır 65
mililitre)
·
Kadınlarda 25 mililitre (üst sınır kırık nokta 9
mililitre)
Ejeksiyon fraksiyonu ( strok völüm)=(EDV-ESV/EDV )=% 55- 75
Kardiak autput
(her 1 dakikada enjekte edilen kan völümü)
istirahatte 4 -8 litre/ dakika
Strok volüm ( her
bir kardiyak siklusta ejekte edilen kan
volümü)= 60 -100 mililitre/atım
Kardiak indeks =2.5- 4/L/dakika/m2
Sol ventrikül
miyokardiyal kalınlık sadece end diastolde ölçülür. normal değeri 12 milimetreden az bazal septum hafif kalın olabilir.
Sol ventrikül kütlesi=
·
Erkeklerde 155 g üst limit 201 gram
·
Kadınlarda 103 g üst limit 134 gram
Miyokardial tagging:
GE SEKANSLAR; 1-BEAT_CİNE_tru FİSP (kan beyaz görülür):
2-BEAT_CİNE _FLASH 3-BEAT _tagging 4-BEAT_stress ***retrospektif gating sekanslarına örnek: • cine_tf2d13_retro_iPAT • cine_tf2d18_retro_iPAT_arriyth • VENTRİCULAR VOLUME • cine_tf2d16_retro_iPAT_sI_inVF |
|
Ventiküler volüm
hesaplama:
Fonsiyon çalışılıyorsa örneğin kardiak volüm hesap edilecekse retrospektif
çalışılır (sistol ve diastolde de dataların elde edilmesi gerekir). Bu sekansta
"physio" segmesi yoktur. Çünkü tüm kalbin fazlarından
bilgi toplanacaktır. Hangi düzlemde
çekim yapılacaksa o düzlemde localizer ayarlaması yapılır sağ tıklanıp "coppy imaj pozition" yapılır. Sonra
ince ayarlar yapılır örneğin overlap
yapar mı vs.
cine _tf2d13_retro_İPAT:
nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve gönderilir. 2 oda alınır.
Hastanın nefes tutmasını
beklemeden de direkt şutlanabilir. Çünkü görüntü çekim süresinin sonunda
elde olunduğundan nefes tutmasını beklemeye gerek yoktur.
Overlap yaporsa: 1. fov genişletirlir, 2. "phase oversampling "
artırılabilir ki süre artar
nefes tutmalı_ cine _tf2d13_retro_İPAT . 2 oda üzerinden aynı sekansla 4 oda alınır. coppy imaj pozition".
gerçek dort oda elde edilmek isteniyorsa
short axis üzerinde loc çizgisisi ayarlanır nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur
ve gönderilir.
nefes tutmalı_ cine _tf2d13_retro_İPAT _3 oda alınır. 3_ chember: short axis üzerinden sol ventrikülün
bittiği aortanın çıktığı düzeye gelinir ve ikisine paralel olacak şekilde loc
çizgisi yerleştirilir nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve gönderilir
nefes tutmalı_ cine _tf2d13_retro_İPAT _short axiste: Volüm taraması yapılır. yaklaşık 10 slice dır. tüm ventrikülü bitirmek gerekir. her bir
seferde kaç kesit alacağını belirtmek gerekir. 10 sn hasta nefes tutamayabilir
10 nu beşe de bölebilirsiniz ki her seferde 2 kesit alır. 10 nu onada bölerek her seferde tek kesit
alınabilir(konkontinasyon(=tek seferde kaç kesit alacağını belirler)).
).her seansta nefesi
boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve sekans gönderilir
FONCTİON postprosessing:
A-klasik ventriküler volüm saplama:
cine_tf2d16_retro_iPAT_10sI bu sekanstan ardışık 10 sekansı seçiyoruz (shortaxis görüntülerden).son sekansları secerken atriumlar görüntüye dahil olmuş mu kontrol yapılır dahilse eğer çıkarılır.önce diastolde en iyi görünen yer seçilir. ölçümü nereden vehangi vantrikülden yapacaksak orası seçilir, örnek: endokardium, epikardium gibi. endokardiumdan ölçüm alınacağı varsayılırsa eğer işsaretlenir.ROI ye basılıp ilgili ventrikülün içine bırakılır. seçilen bölge "auto adjust" yapılır.sonra diastol fazı propagation edilir. tüm imajlar kontrol edilerek alanın tam seçilip seçilmediğine bakılır. sonra diastolden sistole propagation edilir. tüm imajlar kontrol edilerek alanın tam seçilip seçilmediğine bakılır. sonra konturları kabul et denir. sonra result a gelinir.volum secilir
B-4d ventriküler volüm hesaplama:
En az 2 düzleme ihtiyac var (2 oda, 4 oda, shoraxis görüntüleri). "cine_görüntüler seçilip argusa yüklenir.4D ye tıklanır.burada program otomatik olarak yönlendirir. 1. apikal centered axis. 2. bazal senteral axis .3. RV insertion points 4...guide points (eğer uygun yerleşmedi ise bu segme ile düzeltiliyor) --> resulta gelinir kalp atım hızı yazılır bu hıza göre cihaz normalize eder.4D de klasik hesaplamdan farklı olarak myokardial mass ı hesap eder.
|
|
3. MORFOLOJİ
***prospektif gating:Kalbin en duragan fazını yüzde olarak hesap eder ve dataları sadece bu fazda toplar (yandaki resim, kırmızı ok).diğer bir deyişle :iki R-R arasını hesap edip bunun arasında kalbin en durağan
olduğu yeri yüzdesel olarak cihaz hesap edip sadece o alanda şutlama yapar .
yanı kalbi cihaz en hareketsiz zamanını bulup dataları o zamanda toplar.
·
cine_tf2d13_
TPAT2
·
real time: " cine_realtime_tf2d_10sI_trigg_TPA"
·
3D:
" tf2d16_3D_ TPAT"
SEKANSLAR: TSE : doku rezolusyonunu en iyi gösteren sekanstır. Ancak tek kesit almaya izin vermesi dezavantajıdır. İstenilen kadar da kesit alabilir ancak zaman alır. • -TSE_11_db(siyah kan)_t1_İPAT - TSE_17_db (siyah kan)_t2_İPAT gibi. • -TSE_IPAT_R-R interval 700 milisaniyeden az. • -TIRM • -TIRM_20_db_t2 • -TSE_11_db(siyah kan)_t1_İPAT_fast HR - TSE_17_db (siyah kan)_t2_İPAT _ fast HR BEAT FLASH (GE) • fl_2d_11_seg_tra_vfi (t2 ye benzer görüntü, beyaz kan) • fl_2d_9_seg_tra_db (t1 re benzer görüntü, siyah kan) BEAT truFİSP (tüm kalp tranabilir) trufi_singleshoat_15 si_İPAT (beyaz kan) HASTE(tüm kalp tranabilir, t2 ye benzer görntü) • -HASTE_16_si_ tra _db_pace (navigasyonlu, nefes tutmasına gerek yok) • -HASTE_16_si_ tra _db_2bh • HASTE _ tra _db_2bh_İPAT |
|
Morfolojiye başlamadan önce bir genel görüntü alınır (örn: HASTE_16_si_ tra _db_pace (navigasyonlu, nefes tutmasına gerek yok,aksiyel planda)).
|
|
Morfoloji için örnek: TSE_17_db (siyah kan)_t2_İPAT seçilir (resim1a,b,c) ve istenilen kesitin üzerine gelindikten sonra " copyy imaj pozisyon" yapılır ve set edilir. Bu prospektif set Kalp atım faklılıklarından etkilenmememsi için her seferinde yapılır. Nefesi boşatttıktan sonra nefes tutturulur ve gönderilir. Aynı yontemle t1 (TSE_11_db(siyah kan)_t1_İPAT) alınır.Bu sekanta yag baskılama yapmamız için önceden stır yapılırdı. bu cihazda yağ baskılma yapmak için contrast --;fat spair.--;sistem--;adjustmant--;kardiak shim seçilir. Nefes tutturukduktan sonra tekrar gönderilir (resim1d).
|
|
Aynı yontemle t1 (TSE_11_db(siyah kan)_t1_İPAT) alınır.
|
Tüm kalbi taramak için HASTE ve truFİSP sekansları ile yapılabilir. Tüm kalbi taramak için normal axsial, koronal, sagital başlangıç localizer görüntü (TRUFİ _LOC_MULTİ _İPAT) tekrar tıklanır. Görüntü ortalanır localizer çizgileri ile. Navigator ayarlanır (yan üstteki resim).Navigatorün yarısı KC de yarısı AC de olacak şekilde sagital ve koronal düzlemde yerleştirilir. Sağ tıklanır perpendiküler yapılır. Buna dome scaut denir(Ayrıca FAZ da navigator KC rin içine yerleştirlir). "physio"dan set edilir. Bu aşamada hem EKG gating hemde respiratuar gating eş zamanlı yapılır. HASTE_16_si_ tra _db_pace (navigasyonlu, nefes tutmasına gerek yok) sekansı gönderilir. fl_2d_9_seg_tra_db (GE) aynı yöntemle alınır. 2 sekans arasında zaman açısından fark yoktur. trufi_singleshoat_15 si_İPAT (beyaz kan, damar duvarlarının değerlendirilmesi için,genel görüntü amaçlı, aksiyel planda): nefes tutmalıdır.-
|
|
Resim 3 | FLOW (AKIM) FLOW (CİNE FAZ KONTRAST: VELOCTY ENCODED GÖRÜNTÜLEME ):MR ' rın doppleri olarak adlandırılır. vasküler yapılardan ve kapak düzlemlerinden akınlar kantifiye edilebilir. Sekanslar: 1-İnplane: akımın varlığını görsel olarak değerlendirmede kullanılır. -flow_150_ıp_retro_bh_iPAT@C 2-Thoroughplane: ölçğmler yapılabiilir. thorough plane: akımı ölçebiliyoruz. - flow_venc_scout_100-190tp_bh@C -flow_150_tp_retro_bh_iPAT@C (genellikle tercih edilir) - flow_150_tp_retro_fb(free bread)_iPAT@C Bu sekans için ektra bir plana daha ihtiyaç vardır. örnek: pulmoner trunkustan akım ölçelim. Bu alana tam dikey kesecek şekilde (resim 3) loc çizgisini yerleştiriyoruz. Bir plot görüntü (trufi )ayarlamasını yaptıktan sonra fizyo dan set edilir Sonra her bölgenin akım hızı farklı olduğundan flow_venc_scout_100-190tp_bh@C ile tekrar plot görüntü alınır .Bu sekans ile faz görüntüsüde oluşturulur |
Resim 4
Resim 5: kırmızı ile seçılı alanlardaki farklı v_ench değerinde elde edilmiş piksellerin görünümü
|
Bu sekansta en ideal olan akım hızı hangisi ise onu belirleyip ölçümleme yapacak yerede de o akım hızı yazılır. bu nedenle bir tane arteri tam dik kesecek şekilde vench scout u yerleştirilir.Yine perpendiküler yapılır. Anjio segmensinde veloc ty enc değerine gelinir 4 farklı hızda değer olan bu yerde 4 farklı akım hızı ile görüntü alınır (100,130,160,190) hangisi ideal ise onu doğru yere yerleştirmeya çalışılır.Retrospektif bir tetkikdir. Flow da da retrospektif tetkikleri tercih edilir (sistol ve diastol önemli olduğundan tüm faz görülmeye tüm fazlardan datalar elde edilmeye çalışılır) (resim4).
Sonra 2. ekrandan 4 farklı akım hızı ile görüntü (100,130,160,190) lerin 4 düde secildikten sonra --> (resim5) viewing de 4 düde açılır . En beyaz en doğru görüntünün değeri vel enc (doğru akım zamanı) değeri belirlenir. Çok düşük değerlerde piksellerde kayıp, çok yüksek değerde ise pikseller gri kalır tam beyaz görünmez. Tek yönlü akımda: tam beyaz (ileri akım:forward)-->beyazdan gir-->griden tekrar beyaz Çift yönlü akımda: tam beyaz-->beyazdan gri-->griden siyah (geri akımlar:reverse siyah) -->siyahtan tekrar gri. Uygun v_ench değeri olan 130 yi Anjio segmensinde veloc ty enc değeri yerine yazılıp flow_130_tp_retro_bh_iPAT@C (genellikle tercih edilir) tekrar bu sekansı ayarlayıp -gönderilir. |
RESİM--- |
FLOW POSTPRSESESSİNG
ARGUS modundan yapılır. 1. FLOW: • flow_150_tp_retro_bh_ePAT@C (normal) • flow_150_tp_retro_bh_ePAT@C _P (faz, ölçüm bu sekanstan yapılır) • flow_150_tp_retro_fb(free bread)_iPAT@C_MAG (magnitud) Bu sekanlardan normal ve faz görüntüsü tercih edilir. Aplikasyondan argusa yüklenir. -->flow a gelinir.Ekran üzerinden sınırları iyi görünen imaj secilir. ROI den o bölge seçilir. Tercihe göre 2 bölgeye ROİ yerleştirilebilir. 1. epikardium, 2. endokardium. Seçilen bölge "auto adjust" yapılır. Sonra sağ ve sola propagation edilir. Tüm imajlar kontrol edilerek alanın tam seçilip seçilmediğine bakılır. Propagation dışında 2. bir seçenek coppt contor ..........var bu seçenek aquaductus ta yapılır. Sonra konturları kabul et denir. Sonra result a gelinir. Buradan: peak flow, velocity, area,peak velocty, net flow,summary değerlerini verir.(bunların grafiklerinin resimlerininal...........) boy ve kilonun doğru girimi onemlidir. |
- RESİM A video............ |
DYNAMİC - KARDİAK PERFÜZYON-DOKU KAREKTERİZASYONUBEAT _TFL_SR • dynamic_tfl_sr_ePAT • dynamic_tfl_sr_tPAT BEAT _truFISP_SR BEAT _GE_EPİ_SR • Örnek olarak dynamic_tfl_sr_ePAT sekansı secelim. Dinamik görüntüleme short axis düzleminde yapılır.Önceden alınmış short axis sekans üzerinden coppy yapılabilir. Daha önceden gönderilmiş olan trufi_4 chember _iPAT sekansı üzerinden ayarlama yapılarak short axis planı tekrar seçilir. Burada en az 4 kesit alınabilir kesit sayısı artırılabilir istege bağlı olarak. 4 odacıklı önceden alınmış görüntü (resim A) üzerinde sorun tespit edilen lokalizasyondan veya fonksiyonel inceleme yaparken sorun tespit edilen bölgeden kesit alınabilir Dinamik sekanslar prospektif olduğundan set edilir. Ayrıca hastaya nefes tutturulmaz. Süre uzun olduğundan. Gürültü başlayınca ilaca başlanılır. İlk olarak perfüzyon görüntüler elde edilir (video ). |
|
Geç faz görüntü almadan (8 ve 9.dk da ) önce" TI scaut" yapıldıktan (bu sekansta uygun değer bulunduktan ve ilgili yere yazıldıktan sonra) hemen sonra (ardışık) 10 dk da "de_overwiev_tfl_psır_10si" sekansı gönderilir. burada 2 görüntü elde edilir. 1.si normal görüntü 2.si substrakte görüntü (yandaki resim).Bu görüntülerde washout var yada yok diye rapor edilir .
|
Resim 6 -yeşil renkli çizgiler çift navigatöre aittir. Resim 7: histogram |
ANJİOGRAFİ1. targeted-tfl3D_nav_fs_nonbh_iPAT 2.whole hard - tfl3D_nav_fs_nonbh_whole haerd_iPAT navigatoru çiftir . Olabildiğince kalbe dokunmamalıdır. resim.6. önce "TI scaut" görüntü alınacak --sonra histogram gelecek (viewing de) (resim 7)....en yüksek geldiği yer yatay düzlemde neresi ise bu hastada 150 idi. Bu değer alınır "tfl3D_nav_fs_nonbh_whole haerd_iPAT "sı tıklanıp apend edilir.open dan fizyo -->kardiak--;scout moddan çıkartılır normal moda geçirilir. Sonra elde edilen 150 değerini green denilen yere yazlır.Sonra sekans tekrar gönderilir. TI scaut görüntü alındığında VİEWİNG e yüklenir ve bakılır TI değerine. kalp kasının en koyu olguğu görüntü bulunur ve bu görüntüdeki TI değeri alınır. Genellikle ideal rakamlar 300 ler gibi bir değerde (300-380) olmalıdır. fizyo-->kardiak--TI değerini bu hasta için 320 yazlır.>set edilir. ............... - "tfl3D_nav_fs_nonbh_whole haerd_iPAT "3D ye yüklenerek anjio görüntüleri 3 planda oluştururlur. Parsiyel mıp yapılabilir. |
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)