Lenfosel Tedavisi, Perkütan transkateter ethanol skleroterapi (PTES) yöntemi








  • LENFOSEL TEDAVİSİ
  • Tanım:
    Lenfosel : Kalın fibrotik duvarlı, epiteli olmayan psödokapsüllü, lokalize lenf koleksiyonudur.
    Yumuşak, gerilimsiz bir şişlik olarak palpe edilir.
    Lenfosel nedenleri:
    Pelvik lenfadenektomi ve renal transplantasyon sonrası ortaya çıkması en sık nedenlerdir. Ayrıca vasküler cerrahi sonrası komplikasyon olarak ta ortaya çıkabilir.Klinik bulgular:
    Çok büyük lenfoseller bölgesel rahatsızlık, ağrı ve extremite ödemine (lenfatik veya venöz kompresyon nedeniyle) neden olabilir.Tanı:
    Lenfosintigrafi veya CT ile tanı konur. Kasık en sık görülen bölgedir. USG ayırıcı tanı için kullanılır (hematom/enfeksiyon).
    Retroperitoneal lenfoseller nadirdir. Aortik rekonstrüksyon sonrasında 1/1000 sıklıkta oluşur.Bu hastalarda sebebi bilinmeyen karın ağrısı, distansiyon ve bulantı görülebilir.
    Retroperitoneal lenfosellerde seri USG-CT’lerle hastalığın ilerlemesi takip edilmelidir.

    Tedavi endikasyonları:
    Komşu anatomik yapılara bası,
    -Hidronefroz
    -Ağrı
    -Konstipasyon
    -Alt ekstremitede ödem











  • Kesin kontendikasyon:
    -Güvenlir girim yolunun olmaması.

    Rölatif kontendikasyon:
    -koagülopati (düzeltilmeli).

    İşlemlem Öncesi Hazırlık
    -Son görüntüleme yöntemlerleri
    -4-6 saatlik açlık
    -PTZ<15,trombosit> 75.000/mm3
    -IV sedoanaljezi
    -Standart steril şartlar
    -Onam



















  • Tedavi seçenekleri:

    1. Aspirasyon : % 80-90 rekürrens oranı vardır. Genellikle Lenfosel hacmi 150 cc altında olan hastalara uygulanır. Kistogram yapılıp kavite dışına ekstravazasyon ekarte edildikten sonra lenfosel hacminin yarısı kadar etanol ile 15-20 dakika skleroterapi uygulanır.Bu sürede hasta 5 dakikada bir, bir yandan diğer yana ethanolün kavite ile teması için çevrilir. Daha sonra kavite tamamen aspire edilir.Pelvik bölgedeki lenfosel ve diğer kitlelere posteriordan yaklaşım sırasında iğne siyatik sinire zarar vermemek için mümkün mertebe sakruma yakın geçmelidir!!!!.

    2. Tekrarlarsa cerrahi (Kaçak yapan lenfatik tespit edilir, ligate edilir ve lenfosel rezeke edilir) ile tedavi edilir. Ancak cerrahi yöntemlerin en önemli dezavantajları uzun süren hastane kalış süresi (5-6 gün) ve enfekte lenfosellerin tedavi edilememesidir.

    3. Perkütan transkateter ethanol skleroterapi (PTES) yöntemi
    perkütan kateter drenajı:%80 başarı
    Perkütant kateter drenajı ve skleroterapi: %88-100 başarı

    Lenfosellerin ultrasonografi ve floroskopi klavuzluğunda seldinger yöntemi kullanılarak perkütan kateterize eldilme yöntemidir. Lenfosel hacmi 150ml üzerinde olan hastalarda uygulanır.

    Kistogramda lenfosel kavitesinin içine verilen kontrast maddenin ekstravaze olması ve lenfoselin enfekte olması durumunda skleroterapi uygulanmaz. Sadece perkütan kateter drenaj işlemi gerçekleştirilir.

    Ethanol skleroterapi kaviteden gelen drenaj 10ml‘nin altına ininceye kadar iki gunde bir uygulanır. Ayrıca kateterin alkole dirençli olmasına dikkat edilmelidir.

    Lenfoselden aspire edilen sıvı biyokimyasal, mikrobiyolojik (gram boyama ve kültür) ve sitolojik analiz için gönderilir.

    Tahmini lenfosel hacmi: elipsoid hacim formülü ( derinlik x genişlik x yükseklik
    x 0.52) kullanılarak hesaplanır.

    Lenfosel hacmi 150ml üzerinde olan hastalarda ethanol skleroterapi kaviteden gelen drenaj 10ml‘nin altına ininceye kadar iki gunde bir uygulanır. Hastalar kateter bakımı ve olası komplikasyonlar konularında bilgilendirilmelidir.
    İşlemden 1 ay sonra hasta ultrasonografi kontrolüne çağrılmalıdır.

    Pelvik lenfosel tedavisinde kullanılan sklerozan maddeler:
    1.ethanol: Etanol sklerozan maddeler arasında en ucuz olandır
    2. tetrasiklin
    3. doksosiklin
    4. NaMoruat
    5. Povidon-iyot:İyot allerjisi olan hastalarda kontrendikedir. Ayrıca bu madde kullanılarak skleroterapi yapılan hastalarda pyeloüreteral stenoz litareturlerde bildirilmiştir.

    KAYNAKLAR
    1. Postoperatif Pelvik Lenfosellerin Perkütan Etanol Skleroterapi ve Kateter Drenajı ile Tedavisi. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi Aral.k 2004, Cilt 7, Say. 4, Sayfa 134-139
    2. Apse/Kist Drenaj Tedavileri, Dr. Devrim AkDr. AkııncncııHacettepe Hacettepe Üniversitesi Radyoloji AD.2008.
    3. Melvin WS, Baumgardner GL, Davies EA, Elkhammas.EA, Henry ML, Ferguson RM. The laparoscopic.management of post-transplant lymphocele. A critical,review. Surg.Endosc. 1997;11:245-8.





Devamını Oku